GKM

Grootkeukenmedewerker

Algemeen

Studiegebied


Voeding

Studierichting


Groootkeukenmedewerker

Doel


Deze opleiding leert je hoe de kok te helpen bij de voorbereidingen in de keuken. Je leert in teamverband opdrachten uitvoeren en instructies nauwkeurig opvolgen, in de grootkeuken.

Behalen van getuigschrift ‘grootkeukenmedewerker’ of het getuigschrift van afgerond geheel ‘keukenmedewerker’ of ‘keukenhulp’.

Taken

Basis



  • producten en grondstoffen herkennen en verwerken


  • snijtechnieken


  • kooktechnieken


Bereidingen


  • wassen, schillen en koken van groenten en fruit


  • bereiden van soepen, sauzen, voor- en nagerechten, garnituren en salades


  • gereedschappen en machinesbenoemen, gebruiken en reinigen


Onderhoud en hygiëne


  • behandelen en bewaren van voedingsmiddelen op een hygiënische manier


  • HACCP normen toepassen


  • onderhoud van keuken en toestellen

Belangrijke attitudes


Bediening


  • portioneren en opscheppen


  • toonbankplan toepassen


  • dienst verzorgen aan toonbank en in grootkeuken-restaurant
  • persoonlijke hygiëne en hygiënisch werken


  • aanvaarden van leiding en eigen plaats in het team


  • instructies nauwgezet opvolgen samenwerken, teamwerk


  • correct en respectvol omgaan met klanten


  • gepast omgaan met kritiek

Stages en Tewerkstelling


  • grootkeukens, catering in bedrijven


  • grootkeukens in de zorgsector


  • catering tijdens feesten en evenementen


  • horeca

Lessentabel

Opleidingsfase GKM

Algemene sociale vorming (ASV)

12

GASV

4

Beroepsgerichte GASV

2

Informatica

2

Lichamelijke opvoeding (LO)

2

Levensbeschouwlijke vakken (LBV)

2

Beroepsgerichte Vorming (BGV)

20

Praktijk GKM

20

Kwalificatiefase GKM

Algemene sociale vorming (ASV)

12

GASV

4

Beroepsgerichte GASV

2

Informatica

2

Lichamelijke opvoeding (LO)

2

Levensbeschouwlijke vakken (LBV)

2

Beroepsgerichte Vorming (BGV)

20

Praktijk GKM

13

Extramurale praktijk

7